Terug naar overzicht

Afwijking voor het gebruik van fungiciden tegen Phytophthora infestans :

Het huidige aardappelteeltseizoen in België staat sinds de plant- en opkomstperiode onder sterke en constante druk van Phytophthora. Dit is te wijten aan de over het algemeen gematigde temperaturen (met weinig of geen hitte dagen) en de regelmatige en vaak hevige regenval in juni, juli en augustus. Deze omstandigheden, die zeer gunstig waren voor de plaag, zorgden ervoor dat infecties systematisch zich verplanten (d.w.z. de schimmelsporen kwamen uit zodra ze waren vrijgekomen), waardoor telers geen uitstel kregen in de strijd tegen de epidemie.

De gespecialiseerde waarschuwingsdiensten voor de landbouw (Carah in Wallonië - Viaverda in Vlaanderen) hebben daarom aanbevolen om de fungicidebescherming voor het loof voortdurend te vernieuwen.

Het assortiment fungiciden dat in België is goedgekeurd, is de afgelopen jaren sterk gereduceerd, met het verlies van mancozebe in het bijzonder, het laatste fungicide met multisite werking. Bovendien heeft het verschijnen van phytophthora stammen met resistentie tegen verschillende families van fungiciden een radicale verandering in de bestrijdingsstrategie noodzakelijk gemaakt. Op basis van de aanbevelingen van het FRAC (Fungicide Resistance Action Committee) en de wetenschappelijke gemeenschap is het nu absoluut noodzakelijk om per behandeling 2 actieve stoffen uit verschillende FRAC-groepen te combineren en de stoffen tussen de behandelingen af te wisselen.

Op basis van deze nieuwe regels, het verminderde aantal goedgekeurde fungiciden en het maximaal toegestane aantal behandelingen per product, worden telers geconfronteerd met technische impasses en de onmogelijkheid om hun gewassen te blijven beschermen. Temeer daar de gespreide en late aanplant dit jaar betekent dat de bespuitingenn zullen moeten doorgaan tot minstens eind september.

Op basis van al deze elementen heeft Belpotato.be een aanvraag ingediend voor een noodafwijking om het toegelaten aantal toepassingen voor de hieronder vermelde producten te verhogen met 2 eenheden. Het Erkenningscomité voor Bestrijdingsmiddelen voor Landbouwkundig Gebruik van de FOD Volksgezondheid heeft een positief advies uitgebracht. De volgende afwijkingen treden in werking voor een periode van 120 dagen op 27 augustus 2024:

- Voor producten op basis van propamocarb en flupicolid (Boreso Flex, Infinito, Potatogold 687 5 SC en VSM Finito): twee toepassingen van 1,2 liter/ha mogen dus volgen op de eerder toegelaten toepassingen;

- Voor producten op basis van ametoctradine (Enervin SC en Zampro): twee toepassingen mogen dus volgen op de eerder toegelaten toepassingen.

Bron: Belpotato.be

© 2024 FVPhouse — BE 0407.590.436 — Guldensporenpark 120, 9820 Merelbeke — christophe.vermeulen@fvphouse.beprivacy policysitemap Quoted: Websites met méér