Terug naar overzicht

Europese Strategische Dialoog over landbouw: wat onthouden we voor onze sectoren?

Deze week nodigde de Strategische Adviesraad voor Landbouw & Visserij (SALV) Peter Meedendorp voorzitter van CEJA (Europese koepelorganisatie voor jonge landbouwers) uit om toelichting te geven bij het rapport van de Europese Strategic Dialogue[PDF].

Als deelnemer aan de Europese dialooggroep van 29 organisaties die samen kwam in de periode januari-augustus 2024, gaf Peter Meedendorp zijn perspectief op de inhoud en de totstandkoming van het rapport over de toekomst van landbouw en voedsel in de EU.

De Strategische Dialoog had de opdracht om een perspectief te geven aan landbouwers en na te denken hoe we kunnen zorgen voor een duurzame toekomst van onze landbouw en ons voedselsysteem binnen Europa.

Het rapport dat uit dit overleg is ontstaan, geeft aanbevelingen mee over onder meer de verdeling van landbouwsteun in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), een billijk socio-economisch beleid rond landbouw, de aanpak van uitdagingen op vlak van milieu en klimaat, stimulansen voor duurzame voeding en de installatie van een Europese adviesraad voor agrovoeding.

Enkele zaken die we onthouden uit de toelichting van Peter Meedendorp en de discussie achteraf:

- Het rapport bewijst dat er over bepaalde thema’s wel degelijk consensus kan gevonden worden vanuit de ganse agrovoedingsketen, zelfs in tijden van polarisatie.

- In het verslag van de dialoog wordt gesteld dat voedsel- en landbouwproductie een essentieel onderdeel vormen van de Europese samenleving en veiligheid, en dat de diversiteit van de Europese voeding en landbouw een belangrijke troef is.

- Hoewel het rapport misschien vrij vaag overkomt naar concrete doelstellingen toe, is het wel een belangrijk document voor de ganse sector om in de komende tijd druk te blijven zetten op de EU om werk te maken van de zaken die erin staan.

- Op basis van wat er in dit rapport staat verwachten we dat het de GLB budgetten grondig worden herbekeken.

- Het rapport is duidelijk over het feit dat we moeten shiften naar meer plantaardige voeding in het kader van duurzaamheid.

- Het viel ons op dat men vrij oppervlakkig is gebleven in het rapport over het topic gewasbescherming. Men pleit voor een “fast-track” procedure voor biologische middelen en alternatieven, maar over behoud of reductiedoelstellingen van chemische GBMs wordt weinig gezegd. Ook NGT’s, als beloftevolle techniek om sneller te kunnen veredelen, worden niet vermeld in het rapport. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat zowel pesticiden als NGT’s “red flags” zijn voor veel NGOs waarover geen consensus kan worden gevonden. Bovendien zat CropLife, de Europese federatie van de producenten van GBMs, niet mee aan tafel.

Wat gebeurt er nu verder met deze publicatie? De Europese Commissie beloofde dat een nieuwe EU-beleidsvisie voor landbouw en voedsel opgemaakt wordt in de eerste 100 dagen na haar formele aanstelling. De nieuwe Eurocommissaris voor landbouw Christophe Hansen (EVP) zal zich hiermee bezighouden.

Vanuit onze organisaties Belgapom, FTB en Vegebe volgen we het dossier verder op vanuit de SALV-raad en via onze Europese federaties EUPPA, FreshFel, PROFEL, Europatat en FoodDrinkEurope.

© 2024 FVPhouse — BE 0407.590.436 — Guldensporenpark 120, 9820 Merelbeke — christophe.vermeulen@fvphouse.beprivacy policysitemap Quoted: Websites met méér