Terug naar overzicht

Het nieuw regeerakkoord & MAP7

Na een tijd van speculaties en spannend afwachten is het eindelijk zo ver: er is een nieuwe Vlaamse regering!

Eén van de zaken die opvielen was de aandacht voor landbouw en het omgevingsbeleid, die opnieuw onder één minister worden gebracht. Belangrijke thema’s om verder op te volgen voor ons zijn de plannen rond MAP7 en de waterkwaliteit. Het nieuw regeerakkoord spreekt over een nieuwe “Blue Deal” die zal inzetten op een verbetering van de waterkwaliteit en op klimaatadaptatie. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet verminderen, vooral in kwetsbare gebieden.

Rond MAP7 is het regeerakkoord duidelijk: het princiepsakkoord dat gesloten werd tussen natuur-en landbouworganisaties in 2023 moet uiterlijk tegen begin 2025 ingevoerd worden. Vlaanderen blijft streven naar de doelen van de Europese Nitraatrichtlijn, en indien duidelijk wordt dat de waterkwaliteitsdoelstellingen niet gehaald worden, dan dienen er bijkomende maatregelen genomen te worden.

Belgapom beseft al langer dan vandaag dat bemesting van aardappelen duurzamer moet. Enkele jaren geleden brainstormden we samen met BelFertil over een nieuw platform waarop we alle wetenschappelijke kennis rond bemesting in aardappelen konden beschikbaar stellen voor telers, teeltbegeleiders en adviseurs. Eerder dit jaar werd dit idee realiteit met de lancering van de website “Duurzaam bemesten” (https://duurzaambemesten.be/). De inhoud van de website werd verzorgd vanuit de UGent. Het doel van deze website is telers te sensibiliseren rond het gebruik van minerale meststoffen en hen tools aan te reiken om duurzamer te werken.

Daarnaast willen we in het kader van het MAP7 Charter de werking van B3W (Begeleidingsdienst voor een Betere Bodem en Waterkwaliteit) verder uitdragen in onze sector en onder onze teeltbegeleiders. B3W heeft de afgelopen jaren zeer zinvol werk geleverd op vlak van het organiseren van workshops rond bemesting, het ter beschikking stellen van hulpmiddelen en info voor telers en de ontwikkeling van rekentools. Voor meer info zie: https://www.b3w.vlaanderen.be/

© 2024 FVPhouse — BE 0407.590.436 — Guldensporenpark 120, 9820 Merelbeke — christophe.vermeulen@fvphouse.beprivacy policysitemap Quoted: Websites met méér