Terug naar overzicht

Recordinvesteringen in de Belgische aardappelverwerking ook in 2017 bevestigd: productiecijfers opnieuw toegenomen

2016 was voor de Belgische aardappelverwerking een absoluut recordjaar en deze cijfers worden ook in 2017 bevestigd, aldus Belgapom, de Belgische aardappelhandel en -verwerking.

De voorbije jaren ontpopte de Belgische aardappelsector zich tot een van de snelste groeiers in de Belgische agro-voedingsketen. Mede door de belangrijke investering in capaciteit en kwaliteit werd deze tendens in 2017 verder gezet. Zo werd vorig jaar in ons land 4,57 miljoen ton aardappelen (+ 3,6 %) verwerkt tot friet, chips, kroketten, vlokken, granulaten en andere aardappelproducten.

Een opvallend cijfer is de uitzonderlijke stijging van andere producten dan friet (chips, kroketten, pureeproducten, vlokken, … ), die van 468.513 naar 690.159 ton evolueerden (+ 47,5%). Het aandeel van diepgevroren en gekoelde friet steeg van 1,91 naar 1,99 miljoen ton (+ 4,3 %). Daarbij springt ook een daling van het aandeel gekoelde friet met 3,5 % in het oog.

Voor het seizoen 2017-2018 tonen statistieken met 5,11 miljoen ton aardappelen een absolute recordoogst voor ons land. Deze stijging is het resultaat van een toegenomen aardappelareaal, de variëteitskeuze en de invloed van de weersomstandigheden. Belgapom wijst erop dat de gepubliceerde cijfers voor 2017 twee aardappelseizoenen (2016-2017 en 2017-2018)overspannen.

Maar wat het optimisme in de sector  zeker onderbouwt is de bevestiging van het met meer dan 305 miljoen Euro gevestigde record aan investeringen in de Belgische aardappelverwerking. Dit bedrag werd in 2017 bijna geëvenaard (-1,3 %). Ook de tewerkstelling in deze sector kende opnieuw een groei met 7,1 % (totaal van 4.410 eenheden).

België blijft trouwens met 2,2 miljoen ton in 2017 veruit de grootste exporteur van diepvriesaardappelen ter wereld. Ook het aandeel van derde landen hierin nam verder toe.

Promotie …

Vorig jaar op de vooravond van de nationale feestdag hebben alle bevoegde overheden de frietkotcultuur erkend als nationaal immaterieel cultureel erfgoed. Prins Laurent van België verleende bij die gelegenheid het mandaat van “ambassadeur van de Belgische frietkotcultuur in het buitenland” aan James Bint, de bekende stripfiguur die naar analogie met zijn homoniem ‘James Bond’ over een ‘license to fry’ beschikt.

Met deze James Bint-figuur werd vorig jaar de promotiecampagne voor ‘Belgian fries, from the heart of Europe’ in Zuid-Oost-Azië opgestart. Via beursdeelnames en persevents trachten de Belgische producenten van friet de authenticiteit en kwaliteit van de Belgische friet aan te tonen in deze snel groeiende markt van 557 miljoen consumenten. Op vandaag komt het aanbod van aardappelproducten in Vietnam, Indonesië, de Filippijnen, Maleisië en Thailand immers vooral vanuit Noord-Amerika.

De campagne – met de steun van de Europese Commissie – wordt uitgevoerd door VLAM in samenwerking met APAQ-W, FIT en AWEX en loopt verder in 2018 en 2019.

Zo staan binnenkort acties in Singapore, Manilla, Bangkok, Hanoi en Ho Chi Minhstad gepland.

In de week van 9-15 mei zal Central World Bangkok (één van de grootste shoppingcenters ter wereld) in het teken staan van de “real Belgian fries”. Gedurende één week zal men Belgische frietjes laten degusteren en tijdens het weekend van 11 tot 13 mei zal de bekende Belgische friturist Eddy Cooremans ter plaatse de frietjes bakken en aanprijzen. Tevens zal een real-life James Bint met zijn tekstballonnen voor extra animatie zorgen. Deze actie wordt ook gekoppeld aan social media en B2B events.

… en opkomend protectionisme

Maar aan de andere kant van de wereld steekt ook een bedreiging de kop op. Ook de Belgische (en Europese) friet dreigt het slachtoffer te worden van protectionistische reflexen, die de internationale handel bedreigen.

Na onterechte antidumpingmaatregelen vanuit de Braziliaanse overheid (de juridische klacht die de Europese bedrijven hiertegen neergelegd hebben is nog steeds in behandeling), wordt binnenkort ook een beslissing verwacht over een gelijkaardige case door de Colombiaanse overheid. Het dossier lijkt een “kaas met gaten” (wat ook door de Europese Commissie bevestigd werd), maar toch kan een politieke interpretatie leiden tot nieuwe onterechte invoerheffingen. Helaas lijken deze dossiers ook andere Zuid-Amerikaanse landen aan het denken te zetten om ook hierop in te zetten, al ontbreekt hiervoor alle rechtsgrond.

Belgapom en zijn Europese federatie EUPPA hebben er bij de Europese Commissie op aangedrongen om nog meer druk te zetten om een einde te stellen aan dergelijke praktijken, waarbij men blijkbaar zelfs niet terugschrikt om het dossier ‘en route du parcours’ te vervalsen.

Duurzame groei

De Belgische aardappelketen heeft de vlucht vooruit gekozen om de duurzaamheid van de nationale aardappelproductie, -handel en -verwerking te verzekeren via verdere vormen van samenwerking via de op te richten Brancheorganisatie aardappelen, die men t.g.v. Interpom Primeurs (25-27 november 2018) boven de doopvont wil houden.

Daarnaast krijgen ook projecten tot internationale samenwerking binnen de aardappelketen in ontwikkelingslanden de steun van de Belgapom. Denken we daarbij aan het project Coalición Chuño van TRIAS i.s.m. een aantal andere partners als ILVO, VTI, VLTI en Rotary Torhout, waarbij ingezet wordt op de bouw van de eerste artisanale Chuñofabriek ter wereld in Peru (een eeuwenoude vriesdroogtechniek voor aardappelen). Dit project zal trouwens tijdens het World Potato Congress in Cuzco als een voorbeeld van ontwikkelingshulp via de aardappelteelt voorgesteld worden (27-31 mei 2018).

© 2025 FVPhouse — BE 0407.590.436 — Guldensporenpark 120, 9820 Merelbeke — christophe.vermeulen@fvphouse.beprivacy policysitemap Quoted: Websites met méér