Via Belgapom wekelijks 25 ton aardappelen naar de voedselbanken
Belgapom, de federatie van de aardappelhandel en -verwerking, zal elke week 25 ton aardappelen verdelen via de voedselbanken. De aardappelsector kampt door de coronacrisis met heel wat overschotten. “Op deze manier krijgt een deel van de aardappelstock alsnog een bestemming”, zegt Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits. De Vlaamse overheid zal de kosten dragen voor het wassen en verpakken van de aardappelen. Het bedrijf dat zijn medewerking verleent staat in voor de kosten van de aardappelen, de handling en het transport.
De Belgische aardappelsector exporteert naar meer dan 160 landen over de hele wereld. Door de coronamaatregelen met onder meer het sluiten van de horeca en het afgelasten van tal van sport- en andere evenementen, is de vraag naar verwerkte aardappelproducten in binnen- en buitenland fors teruggelopen. Daardoor blijft de sector met heel wat niet-verwerkbare aardappelen zitten.
Aangezien de voedselbanken met een tekort aan voedsel kampen, heeft minister Crevits samen met de aardappelsector beslist om tot eind mei wekelijks 25 ton aardappelen ter beschikking te stellen van de voedselbanken. “Op die manier krijgt een deel van de aardappelstock alsnog een bestemming en wordt voedselverlies vermeden”, aldus de minister. Gezinnen in armoede zullen dan weer wekelijks voorzien worden van verse, lokale aardappelen. “Een positieve actie in moeilijke tijden”, stelt Crevits.
Volgens Romain Cools, secretaris van Belgapom, doet de aardappelsector zijn best om zoveel mogelijk een bestemming als voedsel te vinden voor de overschot aan aardappelen. “Onze ganse aardappelketen is blij dat dankzij deze actie toch een deel van de aardappelen zijn weg vindt naar de 460 verdeelpunten van de Belgische voedselbanken. Op die manier dragen we ook een steentje bij om de zwaksten in onze maatschappij lekkere en gezonde aardappelen te bezorgen”, stelt hij.