Terug naar overzicht

Vroege aardappelen in de versmarkt : waarom ook ingevoerde primeuraardappelen nodig zijn

Heel wat consumenten zullen gemerkt hebben dat in de meeste supermarkten op dit moment ook verpakte primeuraardappelen afkomstig uit het Middellandse Zeegebied aangeboden worden. Ook de Vlaamse media heeft hieraan de nodige aandacht geschonken.

Belgapom wijst in dit verband op volgende verklaring : 

1) In de versmarkt vangt eind mei/begin juni traditioneel het seizoen van de ingevoerde primeuraardappelen uit Cyprus, Israël en Malta aan. De consument zoekt immers in veel gevallen zijn asperges te begeleiden met primeurpatatjes. Na enkele weken maken deze plaats voor verse primeuraardappelen ingevoerd uit Spanje en Duitsland. Pas hierna komen de Belgische nieuwe aardappelen in de rekken.

De reden hiervoor is dat de aardappelen met bestemming versmarkt bewaard worden via koeling (geen chemische kiemremmers als CIPC), wat ervoor zorgt dat op het einde van het bewaarseizoen in veel gevallen de zetmeelsamenstelling evolueert, waardoor het kookwater bruin kleurt en de smaak van de aardappelen zoeter wordt.

Bovendien zijn tal van vastkokende variëteiten (een groeiend segment in de verssector) op dit moment omzeggens uitverkocht, mede als gevolg van de gestegen verkoop wegens een groter thuisverbruik van aardappelen sinds de uitbraak van de Coronacrisis en de lockdown maatregelen.

2) Het segment bloemige kookaardappelen en frietaardappelen kan traditioneel langer beleverd worden, maar mede door de bijzondere groeiomstandigheden van de voorbije zomer (hitte, droogte) is het drogestofgehalte in veel van deze rassen (fontane, challenger, e.a.) bijzonder hoog, wat leidt tot veel kwaliteitsproblemen na transport, sorteren, wassen en verpakken van de aardappelen (stootblauw onder de schil).

Deze aardappelen, die bewaard worden in een bewaarloods bij een bepaalde temperatuur (mede ook om de vorming van acrylamide bij het afbakken te beperken), zijn in de meeste gevallen wel geschikt voor transport en verwerking in een diepvriesfabriek, waar de knollen na 3 uur frietjes of pureeproducten worden.

Als gevolg van deze evolutie zullen ook dit jaar vroeger dan gepland bloemige aardappelen en frietaardappelen uit het Middellandse Zeegebied in de rekken van onze supermarkten te vinden zijn.

3) Belgische primeuraardappelen zijn beschikbaar in de maanden juli en augustus. Ook hier stelt zich een probleem voor eventuele toepassing in de versmarkt : deze aardappelen worden ‘groen gerooid’, waardoor ze een uiterst dunne schil hebben, wat het onmogelijk maakt om hen te sorteren, te wassen en te verpakken. Ook deze knollen gaan rechtstreeks van het veld naar de fabriek om enkele uren later geschild, versneden en gekoeld te worden. Deze vroege rassen worden gebruikt voor frituren, restaurants en diepvriesverwerking. Verse niet velvaste vroege aardappelen van eigen teelt zijn een nicheproduct met beperkte vraag.

Belgische professionele verpakkingsbedrijven en hun telers zorgen er jaar in jaar uit voor dat de consument gedurende het ganse jaar een topproduct in de rekken vindt. Ook al gebruiken zij in de maanden juni, juli en augustus ingevoerde aardappelen (zomermaanden waarbij het aardappelverbruik traditioneel een stuk lager ligt), ze zijn er mee verantwoordelijk voor dat op jaarbasis meer dan 70 % van alle aangekochte verse aardappelen in ons land van Belgische origine is (Bron: GfK/VLAM).

© 2025 FVPhouse — BE 0407.590.436 — Guldensporenpark 120, 9820 Merelbeke — christophe.vermeulen@fvphouse.beprivacy policysitemap Quoted: Websites met méér